„Educația media la clasă“, extrem de necesară în contextul actual al dezvoltării societății, este tema principală a unei conferințe ce va fi organizată luni, 12 iunie, ora 14:00, în Aula Universității „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu.
Evenimentul are două componente importante: o masă rotundă și un atelier de educație media. În calitate de invitați speciali, participă reputatul jurnalist român Mircea Toma și expertul în educație media Nicoleta Fotiade.
Absolvent al facultății de psihologie și al studiilor doctorale la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Mircea Toma și-a început cariera ca profesor pentru copii cu deficiențe de auz, a continuat ca psiholog al lotului de piloți sportivi din lotul național de acrobație aeriană și apoi, până în 1990, ca psiholog în echipa care evalua aptitudinile de zbor pentru întreg personalul aeronavigant din România. După 1990 a devenit cercetător la Institutul de psihologie al Academiei Române (până în 1998) și a început, în paralel, să activeze în mass-media – este membru fondator al publicației de satiră politică „Academia Cațavencu“, dar a publicat și în „Adevărul“, „Dilema veche“, „Libertatea“ și a produs emisiuni de radio și televiziune. Din 1993 a co-fondat o organizație nonprofit, neguvernamentală – Așezământul Cultural Academia Cațavencu ; echipa de activiști din organizație a înființat asociația ActiveWatch dedicată promovării exprimării libere și responsabile în interes public. A predat, ca profesor asociat, la facultăți de jurnalism, de științe politice și științele educației din Universitatea București, Școala Superioară de Jurnalism, Școala Națională de Științe Politice și Administrative, Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca.
A coordonat publicarea mai multor volume de specialitate, a publicat 20 de articole în reviste academice și peste 3000 de articole în presă.
Din 2021 este membru CNA.

Nicoleta Fotiade este expertă – formatoare în domeniul educaţiei media și digitale, (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și resurse educaționale de educație media, inclusiv a două manuale pentru liceu. Nicoleta lucrează cu profesori, bibliotecari și formatori, dar și cu tineri în proiecte și ateliere de educaţie media de aproape 20 ani. Crede că educația media ar trebui să fie parte integrantă în formarea noastră pe tot parcursul vieții. Este președinta asociației Mediawise Society, co-fondatoare a International Association of Media Education (IAME) și lector asociat la Universitatea din București unde predă cursul ‘Educație, Media și Comunicare’ studenților de la Științele Educației. Nicoleta are licență în Jurnalism și a absolvit University of Westminster din Londra cu un Master în Comunicare.

Conferința „Educația în media“ se va bucura de o participare largă în care se vor regăsi cadre didactice, consilieri școlari, bibliotecari, reprezentanți ai autorităților publice locale, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și reprezentanți media.
Pentru organizarea dezbaterii amintite s-au implicat mai multe instituții și organizații nonguvernamentale – Biblioteca Județeană „Christian Tell“, Asociația Proeuro-Cons, Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Casa Corpului Didactic Gorj, Universitatea „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu, parteneri locali și naționali media, sub coordonarea inspectorului zonal CNA, Aona Antara Calistru.
După această conferință, va fi demarat un proiect de anvergură în școlile din Târgu Jiu privind educația media în rândul elevilor.
