Elevii Școlii Gimnaziale ,,Gheorghe Tătărescu” din Târgu Jiu au avut oportunitatea de a beneficia de o experiență reală de învățare în cadrul primei întâlniri directe desfășurate în Italia, în cadrul proiectului Erasmus+ KA229-,,ECOLES VERTES”, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană.
Elevii au fost însoțiți de coordonatoarea proiectului, prof. drd. Adriana Rădoi, și de prof. de limba franceză, Cornelia Popescu, având ocazia de a intra în contact direct cu istoria, cultura si mediul înconjurator local al instituției gazdă, urmând să-și îmbunătățească abilitățile de învățare (gândire creativă, gândire critică, colaborare, comunicare), dar și abilitățile de viață (inițiativă și flexibilitate).
Activitățile s-au desfășurat în Falconara Marittima, Ancona, Italia, iar școala gazdă, ISTITUTO COMPRENSIVO „FALCONARA CENTRO”, coordonator Marina Donninelli, a organizat pe durata întregii săptămâni, 24-30 noiembrie 2019, activităţi care au vizat formarea unei atitudini ecologice active și responsabile, care să le permită elevilor afirmarea unui comportament adecvat în relația cu mediul, descoperind relația dintre om și natură, interdependența dintre mediu și calitatea vieții. Elevii şi profesorii din şcoala gazdă, împreună cu 29 de elevi şi 6 profesori din țări precum Franța, Portugalia şi România, au fost cooptaţi în activităţi organizate sub forma atelierelor de lucru.
Școlarii și-au putut exprima opiniile cu privire la anumite probleme de mediu prin desene, creații plastice, afișe, devenind, astfel, un model pentru adulți, blocând anumite impulsuri ale acestora, care distrug într-o clipă armonia naturii (risipa, poluarea). Un impact plăcut asupra copiilor l-au avut activităţile sportive care s-au finalizat cu petrecerea timpului în aer liber, aceștia fiind antrenaţi în diferite jocuri, competiţii, drumeţii, plimbări.
Parteneriatul strategic pentru susținerea schimbului de bune practici în domeniul școlar, schimb interşcolar, cod proiect 2019-1-FR01-KA229-063093_2, are ca parteneri: COLLEGE ROMAIN-ROLLAND, Franța (instituția coordonatoare), ISTITUTO COMPRENSIVO „FALCONARA CENTRO”, Italia, AGRUPAMENTO DE ESCOLAS FREI GONÇALO DE AZEVEDO, Portugalia, Școala Gimnazială „Gheorghe Tătărescu“ Târgu Jiu, România. Părțile implicate în program și-au propus să continue acest proiect pe direcțiile: menținerea contactului permanent cu cadre didactice din Europa, prin schimbul de bune practici; promovarea educației de mediu, parte a educației pentru dezvoltare durabilă; utilizarea cunoștințelor și abilităților dobândite în vederea unor acțiuni pozitive, care vor permite rezolvarea unor probleme stringente de mediu.


