În perioada 21 – 25 iunie 2023, Cluster BIO Oltenia va organiza Festivalul Cultural „Dealul Muierii“, Editia a II a, în vederea creării brandului regional „Dealul Muierii“ și înființării OMD local Dealul Muierii, cu implicarea județelor Gorj, Dolj și Vâlcea și a 21 de comune din cele trei județe: Goiești, Bradești, Melinești, Farcaș, Talpaș, Dănciulești, Stejari, Logrești, Bustuchin, Roșia de Amaradia, Alimpești, Bumbești Pițic, Baia de Fier, Polovragi, Vaideeni, Alunu, Mateești, Grădiștea, Livezi, Zătreni și Ghioroiu.
Brandul „Dealul Muierii“ pune în valoare o legendă din trecut, undeva la începutul secolului XVIII, conform căreia femeile, de teama turcilor, stăteau ascunse de câteva luni, împreună cu copii și bătrâni, în peșterile din Polovragi, Peștera Muierii și Peștera Frumoasa din Vaideeni. După un timp, acestea ramăseseră fără hrană și începuseră să se îmbolnavească. Au decis să îi ia la goană pe turcii stabiliți în garnizoanele de la Alunu și Grădiștea, pe locul unor cetăți dacice.

Legenda va fi pusă în scenă în perioada 21 – 25 iunie și va prezenta plecarea femeilor din cele trei peșteri precum și izgonirea turcilor aflați în zona Cetății dacice de la Grădiștea. În fiecare zi, va avea loc o seară culturală cu obiceiurile și tradițiile locului, cu foc de tabară și alte obiceiuri străvechi. Fetele vor înnopta la Alunu, unde va avea loc și primul Festival folcloric „Dealul Muierii“, la Fântâna Rece, aflată pe deal, în comuna Bustuchin, în satul Obârșia – Piscul Ursului, unde fetele vor pune în scenă dansul fetelor de Sânziene. Acest periplu se va încheia în satul Cruci, comuna Goiesti.

În data de 25 iunie, ora 14.00, la Primăria Goiesti, va avea loc Festivitatea de premiere a fetelor. Cu această ocazie, va avea loc un spectacol cu interpreți și dansatori din comunele aflate în stânga și în dreapta Dealului Muierii, precum și activități prin care vor fi promovate meșteșuguri și produse din arealul cu denumirea Destinația turistică Dealul Muierii.
Președintele Cluster BIO Oltenia, Valentin Mitrică, preconizeză o participare numeroasă la evenimentele anunțate, de peste 10. 000 de localnici din cele trei județe, dar și turiști din țară și din străinătate.
Atat localnicii cât și turistii vor însoți fetele pe jos, de-a lungul Dealului Muierii, unde se vor bucura de diverse surprize din partea organizatorilor. Finalul traseului va fi în satul Gruița (Crucile) ,din comuna Goiesti, pe Deal, la Biserica monument istoric de la 1753.