Contractele sezonierilor de la Complexul Energetic Oltenia, subiect de discuție
La Complexul Energetic Oltenia se discută prelungirea contractelor de muncă pentru aproximativ 2.000 de angajați sezonieri. Aceștia au fost angajați în ultimii ani pe baza unor contracte individuale de muncă pe perioadă determinată. Ultima prelungire a acestor contracte a avut loc pe 1 iulie, iar acum expiră pe 1 octombrie.
Problema prelungirii contractelor a generat anterior nemulțumiri, concretizate prin proteste în fața Complexului Energetic Oltenia. Aceasta a fost cauzată de decizia administrației de a renunța la unii muncitori, din diverse motive legate de probleme la locul de muncă sau zile libere luate. Presiunile exercitate de protestatari au dus la reangajarea majorității, dar câțiva au rămas pe dinafară.
Până la sfârșitul acestei luni, administrația trebuie să ia o decizie cu privire la prelungirea contractelor. Prima variantă discutată este prelungirea contractelor cu încă trei luni, până la finalul acestui an, iar a doua variantă presupune o prelungire de șase luni, până la 1 aprilie 2024. Având în vedere sezonul de iarnă și necesitatea asigurării producției de cărbune și energie electrică, cea de-a doua variantă este considerată mai probabilă.
Vicepreședintele Sindicatului „Energia” din cadrul Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari, Manu Tomescu, a declarat: „Sezonierii vor avea, cel mai probabil, contracte până la 1 aprilie 2024 pentru că vine sezonul de iarnă și nu se poate derula activitatea în parametrii actuali. Nu este nimic decis, dar așa se văd lucrurile în această perioadă.”
Complexul Energetic Oltenia are în vedere și un plan amplu de restructurare, care include închiderea unor cariere miniere și lucrări de ecologizare conform legii. Există planuri tehnologice de încetare a activității pentru perimetrele miniere Pesteana, Lupoaia și Husnicioara, care sunt în curs de aprobare la Ministerul Energiei. Procedurile pentru selectarea serviciilor de proiectare pentru elaborarea planurilor tehnologice pentru perimetrele Jilt Sud, Tismana și Jilt Nord se află în desfășurare.
Conform planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, Complexul Energetic Oltenia va continua să închidă și să ecologizeze carierele miniere, în concordanță cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice și planurile de punere în siguranță a extracției de lignit. După 2026, vor rămâne în funcțiune grupurile energetice 4 și 5 de la Rovinari, și 5 de la Turceni. Din cele 10 cariere miniere, doar 4 vor mai rămâne operaționale până în 2026, urmând să fie închise treptat până în 2030.
Complexul Energetic Oltenia traversează astfel o perioadă de transformări semnificative, atât din punct de vedere al personalului, cât și al strategiei de producție și ecologizare.